
Ammatillinen koulutus
Ammatillinen koulutus
Hämeen ammatti-instituutin meijerialan osaamisalalta valmistuu ainoana Suomessa ammatillisen perustutkinnon suorittaneita meijeristejä.
Toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa opiskelu ei ole turhan teoreettista. Kolmivuotisista opinnoista kokonainen vuosi tehdään töitä käytännössä.
Toisen asteen elintarvikealan perustutkinto antaa yleisen hakukelpoisuuden korkeakouluihin ja yliopistoihin.
Opintoja voi jatkaa esimerkiksi Hämeen ammattikorkeakoulun bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelmassa tai Helsingin yliopistossa.
Koulutuksessa on mahdollista päästä kansainväliseen opiskelijavaihtoon.
Asunto ja harjoittelupaikka järjestyvät helposti koulun kautta.
Yhteiset opinnot
Nämä opinnot ovat yleissivistäviä ja antavat tietoja ja taitoja, joita tarvitset työelämässä. Opintoihin kuuluu mm. äidinkieli, ruotsi, englanti, yritystoiminta, yhteiskuntatieto, tietotekniikka ym.
Elintarviketuotannon perusosaaminen
Nämä opinnot ovat tarpeen, toimitpa missä elintarvikealan tehtävässä tahansa. Aineita ovat mm. elintarviketuotanto ja -lainsäädäntö, aistinvarainen arviointi, hygienia, ravitsemuksen perusteet ja elintarvikealan etiikka.
Meijerituotteiden valmistusprosessit
Opit kuinka valmistetaan maidot, kermat, viilit, jogurtit, rahkat, voi, juustot, maitojauhe, jäätelöt, mehut ja vanukkaat. Tutustut myös maidon biokemiaan ja hapateteknologiaan.
Meijerialan logistiikkatoiminnot
Opintojakso kertoo miten maito saadaan purkkiin ja millaisten vaiheiden kautta se päätyy sinunkin lähikauppaasi.
Työssäsoppimisjaksojen aikana opiskellaan käytännön työskentelyn aikana osa tutkintoon kuuluvasta ammattitaidosta. Työssäoppimisjaksot ovat pituudeltaan 4 kk ja 7,5 kk ja ne suoritetaan ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeisenä kesänä ja toisen opiskeluvuoden helmikuusta elokuuhun sijoittuvana ajanjaksona. Oppilaitos hankkii opiskelijoilleen työssäoppimispaikat. Työssäoppimispaikan saannin edellytyksenä on, että kaikki työssäoppimisjakson alkuun mennessä olleet opinnot on suoritettu hyväksytysti.
Meijeristiopiskelijoille maksetaan työssäoppimisjaksoilta MVL ry:n työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Monet opiskelijat pitävät tätä hyvänä etuna, kesätyöpaikka on opiskeluaikana joka kesäksi varma. Useat muut alat eivät maksa työssäoppimisjaksoista opiskelijoille korvausta.
1) HAKEMINEN PERUSTUTKINTOJEN YHTEISHAUSSA
Hakuun voivat osallistua
- peruskoulun ja lukion päättävät sekä
- hakijat, joilla ei ole aikaisempaa ammatillista tutkintoa
2) JATKUVA HAKU
Jatkuva haku mahdollistaa joustavan hakeutumisen koulutukseen. Haku sopii hyvin esimerkiksi alan vaihtajille tai aikaisemman tutkinnon suorittaneille.
Katso lisätiedot koulutukseen hakemisesta Hämeen ammatti-instituutin nettisivuilta www.hami.fi
Asuntola-asuminen on maksutonta. Asuntolan huoneet ovat käytävän varrelle sijoitettuja yhden hengen huoneita. Keittiö,- oleskelu-, ja peseytymistilat ovat yhteisiä. Asuntolassa on opiskelijoiden käytössä pyykinpesukone.
Heidän vastuullaan on laadukkaiden maitotuotteiden valmistaminen mahdollisimman kustannustehokkaasti. Voit unohtaa mielikuvat tylsästä liukuhihnatyöstä, sillä meijerialan yrityksissä tapahtuu jatkuvasti. Uudet tuotteet vaativat uudenlaisia toimintatapoja ja osaamista. Sinä voit olla juuri se henkilö, jonka taidoista uuden tuotteen kaupan hyllyille saaminen on kiinni!
Meijeristitutkinnon suorittaneet ovat työllistyneet valmistumisen jälkeen hyvin. On tavanomaista, että aikaansaavan ja vastuuntuntoisen vastavalmistuneen ensimmäinen työpaikka löytyy työssäoppimispaikasta. Työssäoppimisjaksoilla ei siis kannata pitää kynttilää vakan alla, vaan osoittaa kaikki se ammattitaito, jota siihen mennessä on takkiin tarttunut.
Palkkaus valmistumisen jälkeen määräytyy tehtävään sovellettavan työehtosopimuksen mukaisesti. Meijeristit työskentelevät enimmäkseen tehtävissä, joihin sovelletaan Meijerialan ammattilaiset ry:n työehtosopimusta. Työehtosopimuksen mukaan tehtäväkohtainen palkkaus perustuu työtehtävän vaativuuden arviointiin, sekä henkilön pätevyyden arviointiin.