Skip Navigation LinksMilk Works > Oppimateriaali > Pakkaaminen > Pakkausmerkinnät

Pakkausmerkinnät

Pakkausmerkinnät kertovat paljon tuotteesta.

​Elintarvikkeiden päällysmerkintöjen on kerrottava mm. elintarvikkeen nimi, sisällön määrä, ainesosaluettelo, tiettyjen ainesosien tai ainesosaryhmien määrät, valmistajan tai pakkaajan nimi tai Suomessa toimivan myyjän nimi sekä osoite, alkuperämaa, päiväysmerkintä, elintarvike-erän tunnus, ravintoarvo, säilytysohje ja käyttöohje. Mahdollisesta suojakaasun käyttämisestä tulee olla merkintä.

Maitotuotepakkauksiin on merkittävä kuumennustapa ja tuotteet on myös varustettava pakkaajan tai kunnan terveysmerkinnällä. Terveysmerkintä yksilöi tuotantolaitoksen, josta tuote on peräisin.

Lakisääteisten merkintöjen lisäksi pakkauksissa voi olla yhä useammin muita tuotteen ominaisuuksista tai vaikutuksista kertovia merkintöjä.

Lisätietoja pakkausmerkinnöistä löydät Elintarvikeviraston sivuilta.

Elintarvikkeen nimi

Elintarvikkeen nimellä kerrotaan lyhyesti ja täsmällisesti, mitä elintarviketta pakkaus sisältää. Osalle elintarvikkeista nimi on määrätty. Vain määräyksissä annetut vaatimukset täyttäviä elintarvikkeita saa kutsua näillä nimillä. Tällaisia ovat esimerkiksi emmentaljuusto, kevytmaito ja kermajäätelö.

Useimpien elintarvikkeiden nimen saa kuitenkin muodostaa vapaammin, jos vain huolehditaan siitä, ettei nimi ole harhaanjohtava.

Nimen lisäksi pakkauksiin on usein merkitty myös kaupallisia nimiä, kuten tavaramerkki. Näitä ei tule sekoittaa edellä tarkoitettuihin "virallisiin" nimiin.

Sisällön määrä ja hinta

Kaikkiin valmiiksi pakattuihin elintarvikkeisiin on merkittävä sisällön määrä. Sisällön määrällä tarkoitetaan pakkauksen nettosisältöä sen suuruisena kuin se oli pakkaushetkellä. Jos valmisteeseen kuuluu liemi, jota ei ole tarkoitettu yleensä nautittavaksi, on ilmoitettava sekä pakkauksen kokonaissisältö että erikseen syötäväksi tarkoitetun osan paljous. Mittayksikköinä on käytettävä virallisia painomittoja. Nesteet saa ilmoittaa vaihtoehtoisesti myöskin tilavuusmitoin.

Yleensä valmistaja tarkkailee pakkausten sisällön määrää oman laatujärjestelmän puitteissa.

Elintarvikkeista on lisäksi pääsääntöisesti ilmoitettava yksikköhinta eli kuinka paljon elintarvike maksaa kilolta tai litralta. Tämä ilmoitetaan tavallisimmin myyntipaikan läheisyydessä, esimerkiksi hyllyn reunassa.

Ikä ja kelpoisuus

Nimen ja määrän ohella tavallisimpia pakkauksista luettavia merkintöjä ovat valmisteen iästä kertovat merkinnät. Elintarvikkeista on ilmoitettava käytännössä aina vähimmäissäilyvyysaika tai mikrobiologisesti kaikkein arimmista tuotteista viimeinen käyttöajankohta.

Vähimmäissäilyvyysaika merkitään parasta ennen -päiväyksellä ja viimeinen käyttöajankohta viimeisellä käyttöpäivällä. Parasta ennen -päiväyksellä elintarvikkeen valmistaja kertoo, mihin saakka ainakin elintarvike säilyttää tuoreutensa ja muut tyypilliset ominaisuutensa. Tämä merkintä ei siis kerro sitä, että elintarvike kävisi päiväyksen umpeuduttua käyttökelvottomaksi. Useimmat elintarvikkeet ovat täysin käyttökelpoisia jonkin aikaa vielä tämän ajankohdan jälkeenkin.

Viimeisellä käyttöpäivällä puolestaan kerrotaan se, mihin mennessä elintarvike on kulutettava. Se on siis huomattavasti "vakavammin" otettava merkintä. Säilyvyysajasta päättää ja vastaa elintarvikkeen valmistaja laatujärjestelmänsä mukaisesti.

Mainittujen pakollisten merkintöjen lisäksi pakkauksissa saattaa olla muitakin valmisteen iästä ja käsittelystä kertovia vapaaehtoisia päiväyksiä. Tällainen on mm. maitotölkin harjassa Parasta ennen -päiväyksen rinnalla oleva pakkauspäivää osoittava merkintä.

Aineosat

Pakkauksen ainesluettelosta selviävät elintarvikkeen valmistus- ja mahdolliset lisäaineet. Luettelossa nämä on ilmoitettava paljousjärjestyksessä virallisilla nimillä tai lisäaineet ainakin E-numeroilla, joista haluttaessa saa selville, mistä lisäaineesta on kysymys. Poikkeuksina tästä ovat elintarvikkeet, joihin on käytetty alle 25% toista kahdesta tai useammasta ainesosasta koostettua elintarviketta. Tällöin riittää, että ainesosana käytetystä elintarvikkeesta ilmoitetaan ne lisäaineet, joilla on vaikutusta lopulliseen elintarvikkeeseen sekä kaikki mahdollisesti allergiaa aiheuttavat ainekset.

Ravintoainepitoisuus

Sisältääkö tuote laktoosia? Vastauksen tähän saa ainesosaluettelosta tai ravintoarvomerkinnästä. Ravintoarvomerkinnässä ilmoitetaan elintarvikkeen energiasisältö ja valmisteen keskeisimpien ravintoaineiden määrä analyyseihin tai laskelmiin perustuen. Elintarvikkeen ravintoaineiden ilmoittaminen on yleensä vapaaehtoista, mutta jos ne ilmoitetaan, on noudatettava siitä annettuja määräyksiä.

Ravintoarvon ilmoittaminen on pakollista, jos elintarvikkeesta tehdään tiettyjä elintarvikkeen ravintosisällön kannalta keskeisiä väitteitä. Näitä ovat: energiasisältöä, proteiinia, hiilihydraatteja, rasvaa, ravintokuitua ja natriumia sekä eräitä vitamiineja ja kivennäisaineita koskevat ravitsemukselliset väitteet. Esimerkiksi "sisältää runsaasti kalsiumia" on tällainen väite.

Takaisin ylös