Skip Navigation LinksMilk Works > Oppimateriaali > Pakkaaminen > Pakkausmateriaalien kierrätys

Pakkausmateriaalien kierrätys

Nestepakkauskartongin kierrätysprojekti alkoi kokeiluna Itä-Helsingin alueelta vuonna 1992.

Suomen NP-kierrätys Oy perustettiin vuoden 1994 lopussa ja organisoitu maito- ja mehutölkkien kierrätys alkoi pääkaupunkiseudulla ja Kuopiossa vappuna 1995. Keräys toimii nyt aluekeräyksenä noin 10 000 asukkaan taajamissa, noin 3 miljoonan asukkaan asuma-alueilla. Keräyspisteitä on nyt noin 800 kpl.

NP-kierrätys Oy:n omistajia ovat Elopak Oy, Tetra Pak Oy, Stora Enso Oyj ja valio Oy. Yhteistyösopimus on tehty kaikkien suurten nestepakkauskartonkien käyttäjien kanssa (20 kpl). Pienimmät maksavat hyötykäyttömaksun PYR Oy:n kautta. Pakkausjätteen keräämisestä on sovittu Paperinkeräys Oy:n kanssa, joka omistaa keräyssäiliöt ja hoitaa keräystyön itse tai alihankintana.

NP-kierrätys Oy toimii jätetiedostoon merkittynä tuottajayhteisönä nestepakkauskartongista valmistettujen pakkausten osalta. Näitä ovat erilaiset maito-, piimä-, jogurtti-, mehu-, viini- ja siirappipakkaukset sekä jauhemaisten mausteiden nestemäisten pesuaineiden pakkaukset, myös alumiinivuoratut.

Nestepakkausten keräys ja hyötykäyttö

Maito- ja mehutölkkejä saatiin talteen noin 4300 tonnia vuonna 2001. Talteen saadaan tällä hetkellä noin 15 % kaikesta Suomessa käytettävästä nestepakkausmateriaalista. Laitospoltto ja ns. kotipoltto huomioiden, kaatopaikoille menee alle puolet materiaalista.

Kierrätystavoite vuodelle 2002 on 4700 tonnia. Aluekeräyksessä käytetään vain nestepakkauksille tarkoitettuja säiliöitä, kontteja ja ns. kiertolaareja, joihin kerätään kaikkia kuitupakkauksia. Lisäksi kierrätykseen kerätään nestepakkausmateriaalia ns. keräyskartongin keräyksen kautta, jossa kotitalouksista kertyviä kuitupakkauksia kerätään yli 10 asunnon kiinteistöistä. Tällainen keräys toimii Lahden ja Heinolan seudulla, Tampereella, Oulussa, Kuopiossa ja Länsi-Vantaalla.

Astiaverkostoa on pyritty parantamaan kuluttajaa paremmin palvelevaan suuntaan. Niitä on sijoitettu kauppojen ja markettien pihoille, johon kuluttajat voivat kauppareissun yhteydessä palauttaa keräämänsä maito- ja mehutölkit.

Corenso United Ltd valmistaa nestepakkauksista hylsykartonkia Varkauden tehtaalla. Varkaudessa on otettu käyttöön kaasutusyksikkö, jossa pakkauksista erotettu muovi kaasutetaan ja käytetään energiana. Alumiini erotetaan ja toimitetaan metallina kierrätykseen.

Takaisin ylös