Skip Navigation LinksMilk Works > Oppimateriaali > Pakkaaminen > Nestepakkauskartonki

Nestepakkauskartonki

Nestepakkauskartonki on muovipäällysteistä kartonkia.

Nestepakkauskartonkien raaka-aineena käytetään sekä havu- että koivusellua. Hygieenisyyssyistä siihen ei käytetä kierrätyskuitua.

Nestepakkauskartonki muodostuu 7 - 9 kerroksesta, joista 3 - 5 tehdään kartonkikoneella ja 4 erillisellä muovipäällystyskoneella. Muovipäällystys suojaa pakkausta kosteudelta, estää kaasujen läpäisyä sekä antaa haju ja makusuojaa. Kartongin ja muovikerrosten paksuus vaihtelee toimittajien kanssa sovittujen ohjearvojen rajoissa. Aseptisessa pakkaamisessa käytetyssä pakkauslaminaatissa on kaasutiiviyden lisäämiseksi ohut alumiinikalvo, koska se suojaa lämpimässäkin säilyvää tuotetta parhaiten valolta ja hapelta. Maitopurkkiaihio Suomessa painaa n. 2,3 g ja siinä on polyeteeniä noin 3 g.

​Muut pakkausmateriaalit

Muovipikarien materiaali on polystyreeniä, kannet ovat alumiinia. Pikarit valmistetaan muovirakeesta valetusta levystä syvävetotekniikalla lämmön ja alipaineen avulla. Maitopikarit poikkeavat jogurttipikareista siten, että niiden seinämässä on ohut pigmenttikerros, joka heikentää pakkauksen valonläpäisykykyä. Suurkeittiöitä varten maidoille on nk. bag in box -pakkaus, jossa maito on pakattu aaltopahvissa olevaan polyeteenimuovipussiin. 

Takaisin ylös