Skip Navigation LinksMilk Works > Oppimateriaali > Pakkaaminen > Maidon säilyvyys

Maidon säilyvyys

Pastöroidulla maidolla on rajoitettu säilyvyys.

​Mikrobitoiminnan ja kemiallisten reaktioiden vuoksi pastöroidun maidon rakenne ja ravintosisältö muuttuvat säilytyksen aikana. Säilytyslämpötila vaikuttaa merkittävästi maidon säilyvyyteen. Pastöroitu maito tulisi säilyttää kaupoissa, suurkeittiöissä ja kotona +2.+8 asteessa valolta ja hajuilta suojattuna. Nyrkkisääntönä on, että jokainen 2 astetta ylös tai alaspäin säilytyslämpötilassa puolittaa tai kaksinkertaistaa maidon säilyvyysajan. Säilytyslämpötilan lisäksi säilyvyyteen vaikuttavat useat eri tekijät, kuten raakamaidon mikrobiologinen laatu, pastöroinnin kestävien mikro-organismien laji ja määrä, pastöroinnin jälkeen kontaminoituvien mikrobien laji ja määrä, sekä pakkausmateriaali. Pastöroidun maidon parasta ennen ajankohta on 6 vuorokautta pakkauspäivästä

ESL-käsitellyn maidon parasta ennen päivä on 16 vuorokautta pakkauspäivästä. Pastöroitua maitoa pidemmän säilyvyyden saa aikaan sekä voimakkaampi lämpökäsittely, että pakkausprosessin aseptisuus.

Aseptisesti pakatun UHT -käsitellyn maidon säilyvyys on useita kuukausia tai jopa vuosia, koska maidon mikrobiologinen aktiivisuus on käytännössä katsoen eliminoitu. Maidossa tapahtuvat kemialliset muutokset rajoittavat kuitenkin tuotteiden säilyvyyttä ja käyttökelpoisuutta. Tämän vuoksi UHT-käsitellyt maidot säilyvät huoneenlämmössä avaamattomina 90 päivää valmistuksesta.

Takaisin ylös