​​​


Maidon solut

Lehmän maidossa on myös aina jokin verran soluja.

​Ne eivät lisäänny maidossa bakteerien tapaan. Solupitoisuus kertoo ensisijaisesti lehmän terveydentilasta, mutta sillä on vaikutusta myös valmiiden tuotteiden laatuun. Siksi solupitoisuus on yksi tuottajamaidon maidon hinnoitteluperusteista.

Terveellä lehmällä maidon solupitoisuus on yleensä alle 100 000kpl/ml. Tulehdukset utareessa kohottavat herkästi maidon solupitoisuutta.

Vedinkanavaan päässeet bakteerit voivat aiheuttaa utareen yläosassa sijaitsevissa maitorakkuloissa tulehdustilan. Bakteerien muodostamat myrkyt tuhoavat maitorakkulan epiteeli- eli pintakudosta, jota erittyy maitoon. Hajonneista epiteelisoluista vapautuu välittäjäaineita, jotka kutsuvat apuun syöjäsoluja.

Syöjäsolut kuuluvat valkosoluihin ja ne pyrkivät popsimaan tulehduksen aiheuttaneet bakteerit vatsaansa. Tällöin näitä valkosoluihin kuuluvia syöjäsoluja erittyy lehmän verenkierrosta myös maitoon.


utare.jpg

Takaisin ylös