Skip Navigation LinksMilk Works > Oppimateriaali > Maidon keräily > Miksi suunnittelua tarvitaan?

Miksi suunnittelua tarvitaan?

maitolasi_valio.jpg

Kuva: Arla
Tuotannon ja kulutuksen tasaamiseksi tarvitaan tuotannonsuunnittelua ja maidon ohjausta.

Maidon tuotanto Suomessa vaihtelee sekä maantieteellisesti, että vuodenaikojen mukaan. Maidon tuotanto on suurimmillaan touko-kesäkuussa, kun lehmien tuotostasot ovat kevätpoikimisten jälkeen korkeimmillaan. Tuoreruohoruokinta lisää sekin osaltaan maitotuotosta. Pienimmillään maitomäärät ovat loka-marraskuun vaihteessa, kun laidunkausi loppuu ilmojen kylmetessä ja syyspoikivat lehmät lopettavat hetkeksi maidontuotannon.

Myös maitotuotteiden kulutus vaihtelee vuodenaikojen, juhlapyhien tai kauppojen markkinointikampanjoiden mukaan. Esimerkiksi tammikuussa raejuuston menekki kasvaa, sillä vähäenergisenä se sopii monen joulun jälkeen painoaan tarkkailevan ruokavalioon. Huhtikuussa jäätelöä valmistavat tuotantolaitokset valmistautuvat kesäsesonkiin tekemällä tuotteita varastoon kesän ruuhkahuippujen tasaamiseksi. Ennen juhlapyhiä puolestaan tuoremaidon kysyntä on huipussaan.

Tuotannon ohjauksella varmistaa suurissa meijeriyrityksissä sen, että tiloilta kerättävä raakamaito hyödynnetään mahdollisimman kustannustehokkaasti. Meijeriyrityksissä, joilla tuotantolaitoksia on vain yksi tai kaksi, tuotannonohjaus ei vaadi samanlaista panostusta, kuin yrityksissä, joilla on useita tuotantolaitoksia eri puolilla Suomea.

Takaisin ylös