Skip Navigation LinksMilk Works > Oppimateriaali > Maidon keräily > Maitoauton matkassa

​​


Maitoauton matkassa

maidon_tutkiminen.jpg

Maitoauto ja sen kuljettaja on linkki tuotantolaitoksen ja maitotilan välillä.

Maito kerätään tuotantotiloilta joka toinen päivä, ennalta suunnitellun reittiohjelman mukaan. Maitoa kerätään ympäri vuorokauden, siis myös öiseen aikaan. Yhteen maitoauton nuppiosaan mahtuu maitoa keskimäärin 14 000 litraa ja peräkärryyn 25 000 litraa. Voit lukea lisää maitoauton kuljettajan ammatista ja työtehtävistä tästä linkistä.

​Ennen keräilyä

Maitoauton kuljettaja tarkistaa säiliön ja mittauslaitteet. Niiden tulee olla puhtaita, eikä niissä saa olla vettä. Kuljettaja tarkistaa myös maidon pumppauksessa tarvittavien laitteiden kunnon sekä auton ja perävaunun yleisen ajokunnon. Kuljettaja huolehtii myös että hänellä on mukanaan näytteenottoa varten tarvittavat välineet sekä mahdolliset tuottajakirjeet ja palautustuotteet.

Vastaanottokriteerit

Tilalle saavuttuaan maitoauton kuljettaja käynnistää tilasäiliön sekoittajan ja tekee aistinvaraisen arvioinnin maidon hajusta ja ulkonäöstä. Mikäli ulkonäkö tai haju on selkeästi normaalista poikkeava, maito jätetään tilalle. Jos kyseessä on lievä virhe, otetaan maito vastaan. Poikkeavista maidoista raportoidaan.

Tilalla maitoauton kuljettaja tarkistaa maidon lämpötilan tilasäiliön mittarista. Mikäli tilasäiliön lämpömittari on rikki tai näyttää yli 6 astetta, kuljettaja tarkastaa mukanaan olevalla tarkkuuslämpömittarilla maidon lämpötilan. Jos maidon lämpötila on 6-10 astetta maito otetaan kyytiin edellyttäen, että kuljetussäiliössä olevan maidon lämpötila ei ylitä 6 astetta. Jos tilasäiliömaidon lämpötila ylittää 10 astetta, maito jätetään tilalle.

Näytteiden ottaminen

Maidon yhtenä hinnoitteluperusteena on mm. maidon koostumus ja laatu. Maitoauton kuljettajat huolehtivat maitonäytteiden ottamisesta laatu- ja koostumusanalyysejä varten. Kultakin tilalta näytteet otetaan kaksi kertaa kuukaudessa. Näytteenotto tapahtuu automaattisella näytteenottolaitteella. Näytteenottolaite ottaa suhteellisen näytteen koko tilan maidosta. Kun näyte on otettu se viedään välittömästi auton näytteille varattuun kylmätilaan.

Maidon pumppauksen yhteydessä näytteenottolaite ottaa tietyn määrän jokaisen tilan maitoa samaan näyteastiaan. Autonkuljettaja tekee tästä reitin eri tiloilta koostetusta näytteestä reitin päätyttyä Snap-pikatestin , tai T101/T102-kokeen ja ilmoittaa mahdollisesta mikrobilääkejäämiä sisältävästä maitoerästä. Mikäli maidon laatua epäillään, varmistetaan laatu ennen teollisuuden jalostusprosessiin siirtämistä T101-testillä.

Muut toimenpiteet

Maitoerän pumppauksen aikana kuljettaja jättää tilalle tilatut tuotteet ja tuottajatiedottet ym. Pumppauksen jälkeen kuljettaja jättää keräämästään maitomäärästä kuitin tilalle. Joidenkin tuottajien kanssa on sovittu, että maitoauton kuljettaja käynnistää tilasäiliön pesuohjelman lähtiessään. Näin menetellään lähinnä yöllä, jolloin tuottajan ei tarvitse aloittaa työpäiväänsä tilasäiliön pesulla, vaan hän pääsee suoraan lypsytehtäviin.

Takaisin ylös