Skip Navigation LinksMilk Works > Oppimateriaali > Maidon keräily > Maidon laatuvaatimukset

Meijeriin toimitettavan maidon laatuvaatimukset

laadunvarmistus.jpg

Maidon tuotanto-olosuhteista, meijeritoiminnasta säädetään suomalaisessa lainsäädännössä.

​Maitoa koskevia lakeja ovat mm. Maidontuotantotilojen hygieniavaatimukset sekä Maidon ja maitopohjaisten tuotteiden valmistukselle asetettavat hygieniavaatimukset, maitohygienia-asetus.

Näiden lakien perusteella kaiken meijeriin tuotantotiloilta toimitettavan raakamaidon on täytettävä seuraavat vaatimukset:

  1. Maidosta ei saa poistaa, eikä siihen mitään lisätä (maitoväärennös)
  2. Vastaanotettavan maidon lämpötila saa olla korkeintaan + 6 astetta, eikä maito saa myöskään jäätyä
  3. Maidon on oltava ulkonäöltään, hajultaan ja maultaan moitteetonta.
  4. Bakteerien kokonaismäärä alle 100 000 kpl/ml (kahden kuukauden geometrisenä keskiarvona, vähintään kaksi näytettä/kk)
  5. Somaattisten solujen määrä alle 400 000 solua/ml (kolmen kuukauden geometrisena keskiarvona, vähintään yksi näyte/kk)
  6. Maidossa ei saa olla lääkejäämiä, muita mikrobien kasvunestoaineita eikä muiden kemiallisten aineiden jäämiä.
  7. Maidon voihappobakteeri-itiöpitoisuus alle 3100 kpl/l
  8. Tarttuvien tautien (mm. salmonella) hallinnasta ja maidon luovuttamisesta ko. tiloilta annetaan erityisohjeet.
  9. Säteilyvaaratilanteessa annetaan erilliset ohjeet maidon suojaamiseksi.
  10. Maito tuotetaan eettisesti hyväksyttävällä tavalla. 

Takaisin ylös