Skip Navigation LinksMilk Works > Oppimateriaali > Laadunvarmistus > Ammatit ja työtehtävät

Ammatit ja työtehtävät

​Alle on listattu laadunvarmistukseen liittyvät ammatit ja työtehtävät.

​Laborantti, laadunvarmistus 

Koulutus: Opiskelen laborantiksi

Teen erilaisia kemiallisia analyysejä laboratoriossa. Esimerkiksi maidoista ja kermoista analysoin fosfataasia ja peroksidaasia. Kurrista ja rehumaidosta analysoin kuiva-ainetta. Hyla-tuotteista teemme jäätymispisteen aleneman mittauksia.

Vispikermoille teemme vatkauskokeita, mittaamme, että kerma vaahtoutuu niin kuin sen pitää. Kahvikermoille tehdään kahvikoe. Se tarkoittaa, että tiettyyn kahvimäärään sekoitetaan tietty määrä kermaa ja katsotaan, että kerma liukenee niin kuin pitää.

Teemme laboratoriossa myös pesuliuosten testauksia, eli että pesuliuosten pitoisuudet ovat oikeat.

Maito- ja muut tuotenäytteet tuodaan meille suoraan tänne laboratorioon. Tutkimme vesi- ja ilmanäytteitä. Ne haemme itse tuotannon puolelta. Ilmanäyte otetaan koneella, joka imee ilmaa agar-levyn läpi. Jos ilmassa on pöpöjä, ne jäävät kasvamaan agar-alustalle.

Tietokonetta en tässä työssä juurikaan tarvitse, eri ihmiset tallentavat analyysien tulokset koneelle. Kielitaitoakaan ei välttämättä tarvita, valtaosa koneiden käyttöohjeista on suomeksi. Meillä käy välillä ulkomaisia vieraita, silloin on tietysti kiva osata sanoa jotain.

Laborantin työ ei todellakaan ole yksinäistä. Teemme töitä porukalla ja vaihtelemme hommia niin, että kaikilla on sopivasti työtä. Tätä työtä tehdään vain aamuvuorossa, kello kuudesta kahteen iltapäivällä.

Jos tehtävää ei hoidettaisi: Tuotteiden laatu voisi olla pilalla ja kaupoissa myytäisiin viallisia tuotteita. Koska työhöni kuuluu muun muassa laboratorioastioiden tilaaminen, ne loppuisivat eikä kukaan voisi tehdä laatuanalyysejä.

Laboratorionhoitaja

Koulutus: Meijeristi tai elintarviketieteilijä

Suunnittelen laboratorion töitä, teen esimerkiksi laboranttien työvuorolistat, järjestän lomat ja katson, ettei sama ihminen joudu kovin pitkään tekemään samaa asiaa, esimerkiksi elatuksia.

Työhöni kuuluu menetelmien kehittäminen, laitteiden hankinta, laboratoriovälineiden ja –tarvikkeiden tilaukset ja yhteydet tuotantoon. Kausiluonteisia projekteja eri asioista teen myös silloin tällöin.

Olen vasta tullut työhöni, mutta edeltäjäni hoiti meijerimme kuluttajapalautteet. Jos kuluttajilta tulee kirjeitä, soittoja tai sähköposteja, että tuotteissamme on ollut jonkin virhe, hän selvitti, mistä se johtui, ja miten asian voi tuotannossa korjata. Hän myös hoiti yhteydet takaisinpäin kuluttajaan, lähetti pahoittelukirjeet ja tuotehyvityskortit.

Tässä työssä on todella tärkeää keskustella ihmisten kanssa, eli pitää tulla ihmisten kanssa toimeen. Osa työstä, eli juuri kuluttajapalautteet ja tietojärjestelmän kanssa toimiminen on yksinäisempää hommaa.

Jos tehtävää ei hoidettaisi: Laboratorion ihmiset ovat hyvin itsenäisiä, mutta kyllä heille varmaan jossain välissä tulisi orpo olo. Jossain vaiheessa analyysien teko loppuisi, kun laboratoriosta loppuisivat välineet ja tarvikkeet. Työvuorot eivät pyörisi.

Takaisin ylös