Skip Navigation LinksMilk Works > Oppimateriaali > Käsittely meijerissä

Maidon käsittely meijerissä

ami_opintojen_sis.jpg

Maidon käsittely tapahtuu meijerissä osastolla, jota kutsutaan tavallisesti yhteiskäsittelyksi.

Yhteiskäsittely saa nimensä siitä, että separointi, vakiointi ja lämpökäsittely ovat yhteisiä kaikille maitotuotteille. Homogenointikin tapahtuu yhteiskäsittelyosastolla, vaikka kaikkea maitotuotteeksi käytettävää maitoa ei homogenoidakaan.

Separoinnin ja vakioinnin avulla säädetään maidon rasvapitoisuutta. Lämpökäsittelyllä puolestaan vaikutetaan maidon mikrobiologiseen laatuun ja säilyvyyteen. Homogenoinnin tarkoituksena on saada aikaan miellyttävä suutuntuma tuotteeseen.

Maidon käsittely vaatii erityistä asiantuntemusta, sillä se on arvokas ja herkästi pilaantuva biologinen raaka-aine.

Maitoon liittyvää koulutusta annetaan niin yliopistossa, ammattikorkeakoulussa kuin ammatti-instituuteissakin. Lisää tietoa maidon käsittelystä meijerissä löydät tästä linkistä.

Takaisin ylös