Skip Navigation LinksMilk Works > Oppimateriaali > Alkutuotanto > Maidon tutkiminen tilalla

Maidon tutkiminen tilalla

maidon_tutkiminen.jpg

Maidontuottaja voi tehdä maidosta useita tärkeitä tilatestejä. Testien perusteella on mahdollista saada tietoa sekä maidon laadusta, että lehmien terveydentilasta.

Yksinkertaisetkin testit antavat arvokasta tietoa eläimestä. Bioteknologian kehittyessä tuottajan ja eläinlääkärin käyttöön on tulossa erittäin kehittyneitä pikatestejä. Kaikilla testeillä on omat rajoitteensa, jotka on syytä tiedostaa, niin ettei testejä käytä tai tulkitse väärin.

​Progesteronitesti

Progesteronia eli keltarauhashormonia erittyy naudan munasarjoista tiineyden aikana ja sen jälkeen. Hormonia erittyy myös kiimakiertojen alettua ja kiimojen välillä. Jos hormonia ei löydy lehmältä, se on todennäköisesti kiimassa. Ainakaan se ei ole tiine. Progesteronitestiä voidaan käyttää kiiman varmistamiseen ja tiineyden epäsuoraan toteamiseen.

Progesteronitesti on korkean teknologian tuote, johon käytetään eläimissä tai soluviljelyssä otettuja vasta-ainemolekyylejä. Progesteronitestit ovat esimerkki pikatesteistä, joilla pystyttäneen tulevaisuudessa tutkimaan eläimen terveyttä ja sairautta paljon tarkemmin kuin ihmisaisteilla. Progesteronitestin tulos tulkitaan värireaktiosta, joka syntyy muoviliuskan tai pienen kalvon päälle.

Monet suomalaiset tilat lähettävät maitonäytteen laboratorioon progesteronihormonin analysoimiseksi. Analyysin tulos tulee muutaman päivän kuluttua. Pikatestin etu on, että sitä käytettäessä tulos saadaan nopeasti ja lehmä ehditään siementää pahaillaan käynnissä olevaan kiimaan. Pikatestin etu on, että sitä käytettäessä ehditään lehmä siementää parhaillaan käynnissä olevaan kiimaan.

Solutesti

Maidon solupitoisuus eli soluluku nousee, kun lehmän utare on tulehtunut. Tällaista maitoa ei saa lähettää meijeriin. Maidontuottaja tutkii maidon solupitoisuuden solutestillä, eli CMT- testillä, joka lienee lypsykarjatiloilla eniten käytetty testi. testi tehdään ns. lettupannussa. testin toimintap erustuu siihen, että solut muodostavat testiliuoksen kanssa sitkeän liman. mitä kokkareisemmaksi ja limaisemmaksi maito muuttuu, sitä enemmän siinä on soluja. Tulehdusmaito on happamampaa kuin normaali maito. Tämä näkyy testissä testiliuoksen värimuutoksena.

Solutestiä käytetään pääsasiassa yksittäiseille lehmille, mutta maidontuottaja voi seurata sen avulla myös tilasäiliömaidon laatua. Suomessa tuotetaan hyvää maitoa. kansainvälisissä vertailuissa suomalaisen maidon soluluku on yksi maailman alhaisimmista.

Katso myös maidon solut.

Antibioottitesti 

Jos maidossa on utaretulehdus- tai muun hoidon takia antibioottijäämiä, sitä ei saa toimittaa meijeriin. Maitohygienialaki kieltää lääkejäämiä sisältävän maidon toimittamisen meijeriin. Syynä tähän on se, että antibioottijäämät saattava aiheuttaa allergisia reaktioita maidon juojille ja lisäksi jäämät haittaavat meijerissä käytettävien hapatebakteerien toimintaa.

Maidon antibioottijäämiä tutkitaan Delvo-testillä. Delvotest on helppo tehdä ja tulos saadaan nopeammin kuin T101-testillä. Testi toimii periaatteessa hyvin samalla tavalla kuin T101-testi:

- Maitoa laitetaan ampulliin (Huom! Maitonäytettä ei tarvitse kuumentaa).

- Ampullia pidetään kolme tuntia lämpöhauteessa (+64 °C)

- Kasvatuksen jälkeen todetaan ampullin värin muutos. Violetti väri paljastaa antibioottijäämän

Takaisin ylös