Maidon synty

lehma_2.jpg

Maidon muodostuminen on hormonaalisen säätelyn alaista.

Maidon erityksen saa aikaan hormoni nimeltä prolaktiini. Prolaktiinia alkaa erittyä aivolisäkkeen etulohkosta tiineyden eli lehmän raskauden lopussa. Prolaktiini käynnistää maidon synteesin lehmän utareen maitorakkuloissa sijaitsevissa maitorauhassoluissa.

Maidon synteesi

Maitorauhassolut keräävät maidon rakentamiseen tarvittavat aineet verestä. Maidon laktoosi syntyy maitorauhassolun nk. Golgin laitteessa. Laktoosi säätelee maidon osmoottista painetta yhdessä maidon suolojen kanssa. Laktoosi ja suolat vetävät vettä osmoottisesti Golgin laitteeseen ja ne vaikuttavat siten ratkaisevasti maidon määrään.

Maidon proteiinit syntyvät maitorauhassolun endoplasmaattisella kalvostolla, ribosomeissa. Maidon tärkein valkuaisaine on kaseiini. Kaseiini rakentuu pääasiassa plasman aminohapoista normaalin valkuaissynteesin tavoin. Osa proteiineista (immunoglobuliinit, alfalaktalbumiinit ja beetalaktoglobuliinit) erittyvät maitoon suoraan verestä.

Maitorauhanen kerää pitkäketjuiset rasvahapot suoraan verestä. Lyhytketjuiset ja keskipitkät rasvahapot syntetisoidaan veressä olevasta asetaatista ja beetahydroksibutyraatista. Mono- ja diglyseridit erittyvät maitoon suoraan veriplasmasta. Maidon rasva on maidossa rasvapallosina. Pallosten koko kasvaa, kun ne yhtyvät kulkeutuessaan kohti solun erittävää pintaa. Kun rasva erittyy rakkulaonteloon, rasvapalloseen jää membraaniainesta (kalvo) rauhassolun erittävästä soluseinämästä.

Takaisin ylös