Skip Navigation LinksMilk Works > Oppimateriaali > Alkutuotanto > Maidon säilytys maitotilalla

Maidon säilytys maitotilalla

Maito jäähdytetään mahdollisimman nopeasti lypsämisen jälkeen +4 asteiseksi.

​Jäähdytyksen pääasiallinen tarkoitus on ylläpitää maidon luontaista tuoreutta, heikentämällä tiettyjä biokemiallisia reaktioita sekä kontaminoivien mikrobien toimintaa . Tällä tavoin maidon alkuperäinen laatu voidaan säilyttää meijerikäsittelyyn asti.

Maito jäähdytetään ja säilytetään maitotilalla tilasäiliöissä . Tilasäiliö on tavallisesti sijoitettu erilliseen maitohuoneeseen. Maitohuoneen lämpötilan tulee olla yli + 5 astetta ja alle + 25 astetta. Maitohuone ja maitoauton kuljettajan kulkureitti pidetään puhtaana. Turhia käyntejä maitohuoneessa vältetään, eikä siellä säilytetä ylimääräistä tavaraa. Maitoauton kulkureitti suunnitellaan niin, ettei se risteile eläinten laidunreittien tai lannankuljetusreittien kanssa.

Tilasäiliö

Tilasäiliön materiaalien, rakenteen ja toimintojen tulee olla sellaisia, ettei laite itse pilaa tai vahingoita maitoa. Tilasäiliön jäähdytystehon on oltava sellainen, että lypsyn päätyttyä maidon jäähtyminen yhdellä asteella kestää korkeintaan kaksikymmentä minuuttia. Tämä koskee myös täyttä säiliötä ja jäähdytystehon on oltava kuvatun kaltainen myös kesäolosuhteissa.

Maidon pinnalla ei saa olla vaahtoa eikä kermaa. Sekoitin estää maidon kermoutumisen, tehostaa lämmön siirtymistä pois maidosta ja pitää maidon tasalämpöisenä. Sekoittimen toimintaa seurataan myös lypsyjen välillä.

Tilasäiliöiden toimintaperiaatteita on kaksi. Ne voivat olla joko suorahöyrysteisiä tai toimia epäsuoralla jäähdytyksellä elin ns. jääpankkiperiaatteella.

Suorahöyrysteinen säiliö


suorahoyry.png 

Suorahöyrysteisessä säiliössä kylmäaine virtaa maitopankin vaipassa jäähdyttäen maidon. Käytännössä välissä on vain maitosäiliön pohjapelti. Sähkökatkostapauksessa maidon lämpeneminen alkaa heti.

Suorahöyrysteinen tilasäiliö siirtää maidon lämpömäärän välittömästi maitohuoneen ilmaan ja rasittaa siksi maitohuoneen ilmanvaihtoa. Jäähdytyskoneiston teho on suurempi kuin vastaavassa jääpankkisäiliössä. Pesuvesien lämpötilat eivät laske yhtä nopeasti suorahöyrysteisessä säiliössä kuin jääpankkisäiliössä ja siksi ne on helpompi pestä.

Epäsuorahöyrysteinen säiliö


jaapankki.png 

Epäsuorahöyrysteisessä säiliö jäähdytetään kylmäaineella. Ensin jäähdytetään väliainetta, jolla vuorostaan jäähdytetään maitosäiliötä. Jääpankkisäiliössä maidon jäähdyttävä väliaine on vesi. Säiliö on ympäröity lämpöeristeellä ja ulkoverhoilulla.

Jääpankkisäiliö käyttää maidon jäähdytykseen lypsyjen välillä tehtyä jäävarastoa. Sen takia jäähdytyskoneiston tehon ei tarvitse olla suuri. Tämä helpottaa maitohuoneen ilmanvaihtoa, koska maidon lämpömäärä siirtyy pienissä erissä maitohuoneen ilmaan eli aina, kun tehdään jäätä. Jääpankkisäiliössä maitosäiliö saattaa olla jatkuvasti kiinni jäävedessä. Tämä vaikeuttaa merkittävästi tilasäiliön pesua, sillä pesuvesi jäähtyy nopeasti. Myös energiaa kuluu paljon, sillä pesun kuuman veden sulattama jäävarasto on tehtävä taas oikealle tasolle.

Takaisin ylös